Söndagsfeeling

Den här söndagen känns verkligen som en söndag! Avslappnad och lite grå, men på ett helt okej sätt. Jag gillar söndagar!
Idag har vi varit och hälsat på Linus, Maria och lilla Linnea. Det var första gången vi träffade dem sedan Linnea föddes, hon var verkligen jätteliten! Men väldigt söt, lugn och snäll. Det var kul att träffa dem igen, var ju ett tag sedan sist! För nästan en månad sedan gjorde jag en liten klänning och ett par byxor till den lilla, vilka de fick idag. Byxorna är lika långa som hela hon än så länge, men hon växer väl i dem förr eller senare, haha.



I lördags gjorde jag klart en tunika/klänning. Den är gjord i det tyget jag köpte på mässan i Borås i höstas, mjuk jersey med massa mönster. Det är ett av mina favoritmaterial har jag upptäckt, det blir fina och användbara grejer av det.
Den är ganska enkel i modellen, en hyffsat rak klänning med avskärning under bysten och korta ärmar med resår i mitten. Över avskärningen finns det fyra veck som ger lite mer personlighet till klänningen.
Dessutom har jag invigt tvillingnålen på fållarna, riktigt kul att använda. Halsringningen är sydd med vanlig nål, hade inte köpt den nya när jag gjorde den.

   

Kommande projekt

I fredags var jag på Skroten i Skene. Behöver tyg till kostymprojektet i skolan med kavaj, byxa och kjol, totalt 5 meter tyg... Då borde jag få lite över visserligen, men går något åt skogen kan det vara bra att ha. Först hde jag tänkt köpa ifrån skolan, men jag hittade inget snyggt. Helst ville jag ha ett svart ulltyg, men de som fanns på Skroten var en aning blanka, vilket jag inte gillar. Så det blev ett blyertsgrått ulltyg, tror det kan bli bra. Funderar över vilket foder det ska vara, hade ju varit kul med ett som ger lite kontrast när man tar av kavajen. Men det lutar åt svart, finns att köpa billigt i skolan.

 

Var även på sy-mässan i Kviberg här i Göteborg igår. Det var betydligt bättre än sy-festivalen (eller vad det hette) i Borås, det var lite mer betoning på TYGER och SY här, och mindre quilt, pärlor och garn. Lyckades få tag i lite verktyg och småsaker (sporre, karbonpapper, tvillingnål, handledsnåldyna) samt ett jättefint multimönstrat trikåtyg (vad annars på en tygmässa, haha? Hittar alltid sådana).

 

Det var väldigt intressant att se olika svindyra maskiner vilka jag inte kommer att ha råd med under överskådlig framtid. Olika overlocks och liknande som kan göra ALLT man vill, vanliga raksömsmaskiner som kan fixa massa olika detaljer jättefint och de fascinerande broderimaskinerna som läser in en bild och broderar den själv!
Det är nästan på gränsen att hantverket försvinner om man använder alla dessa maskiner, de kan ju så mycket själva, haha. Men jag skulle inte tacka nej till dem...
Kollade vilka tillbehör som finns till min lilla maskin, och det verkar faktiskt finnas mycket roligare saker än jag trott! Så det ska undersökas närmare.

Feel-bad-film

Senaste veckan har jag kollat på Jonas Gardells serie De halvt dolda. Så fruktansvärt bra! Och så fruktansvärt dåligt man mår efteråt... Jag har sällan blivit så illa berörd av något innan, det gör fysiskt ont att kolla på de två sista avsnitten. När man tror att det inte kan bli värre, är det precis vad som sker. Karaktärerna är mångfacetterade och väldigt trovärdiga. Man kan till och med känna sympati med en 15-årig mobbande nazist.
Det här kan bara vara en femma i betyg!


Sportplaggen!

Detta är vad som vållat mig huvudbry de senaste veckorna:

  Annorak med en bröstficka,

 "kängruficka" med dragkejda ,

 inskuret vindskydd med dragkedja och kardborreband. Nitarna sitter där som speciallösning för att dölja vecken som blev. Lite syns det fortfarande, men det blev rätt bra ändå.

 huva med två kanaler för resår längs sidorna, en liten skärm och ytterligare en kanal för snöre som går längs ytterkanten.

 På ärmen är det två veck för extra rörlighet vid armbågarna. 
   I midjan är det en resårkanal, det ska även vara ett snöre nertill, men själva snöret hade försvunnit när jag skulle sätta i det. (irriterande!) 

 Överdragsbyxor med resårlinning som är högre bak. Stolpfickor med dragkedja.

 Jag gjorde byxorna så att det går att ha dem som ridbyxor på vintern. Det är inga sömmar på insidan av benen där deniminfällningarna är.

 Nertill på benen baktill är det dragkedjor med en kil bakom för extra vidd om det behövs.

  Väskan som matchar luvtröjan (likadan dragkedja och foder)

 En kjol jag gjorde när jag hade tid över. Gick på en eftermiddag ungefär, väldigt smidigt!

När grisar flyger...

Jag har åkt med supporterbussen och kollat på bandy. Det, ni!

Ledig dag!

Dagen efter redovisningar är nog det bästa jag vet just nu. Man kan vara helt och hållet ledig, på riktigt! I går var det redovisning av sportplaggen, plus skinnväskan (fuskskinnväskan). Det gick bra, behövde inte komplettera nåt. Kommer ett par bilder på resultatet senare.

Idag har jag varit hos frisören, vilket jag har sagt i ett halvår att jag ska göra. Nu blev det av! Ungefär 1,5 decimeter försvann, och ändå räcker håret nedanför skuldrorna... Det var alldeles för långt innan. Var hos en prisvärd frisör i Angered (200 kr. för en klippning), jag tror att de bara har drop in-tider så det är väldigt smidigt att bara komma in. Själva stället känns lite budget dock, väldigt kalt och lite omysigt. Men det var duktiga, tror inte någon har borstat igeom och fönat så noggrant någonsin!

För några dagar sedan bokade vi flygbiljetter inför sommarens resa! Det blir en lite större resa som vi sparat till, tre veckor i USA och vi åker 26 juli. Hotell och annat är inte bokat än, måste finslipa resplanen lite. Vi kommer först till San Fransisco, sedan blir det lite "road trip" i Arizona (öken och landsbyggd, lite lagom ensligt och mysigt), några dagar i New Orleans och som avslutning några dagar i New York. Det känns som ganska lagom planering för tre veckor.
Börjar redan längta dit, har ju inte gjort någon sådan större resa innan! Gränskontrollen vid flyget kan ju vara en upplevelse, speciellt då vi flyger inrikes i USA... Men roligt ska det bli!

Luvtröja

Idag har jag bara gjort roliga saker i skolan, det vill säga sytt på ett eget litet projekt. Har vissa småsaker kvar på det "riktiga" projektet, men det hinns med det också. Kände att jag var tvungen att få göra något annat lite.

Jag hittade en stor stuvbit på Furulunds för 35 kr. som var nästan 2 meter lång, väldigt prisvärt! Vet inte vad det är för kvalitet, lite luddigt och mysigt som lättare fleece eller nåt, men ändå lite mer klätt än fleece (vilket jag tycker har en förmåga att se ganska bonnigt ut, det må vara praktiskt men snyggt är det då inte...)
Jag visste inte riktigt hur man syr dragkedjan på en sådan tröja, så jag kollade runt bland Jonas kläder för att se hur det var gjort. Antingen var det en infodring runt halsen och framkanten, eller bara ett band runt kanten och dragkedjan för att dölja råa kanter. Jag hade inte tyg till en hel infodring, så bandet fick duga. På framsidan av dragkedan är det en stickning på varje sida.
För en gångs skull är jag faktiskt nöjd med ett plagg, hör och häpna! Kul känsla, hoppas den återkommer på något som ska lämnas in också.

    

Fram är det två påstickade fickor, men de flyter liksom in i tyget på bilden. Tyget i luvan är samma som jag använde som foder i väskan, tycker om paisleymönster. Ärmen är en sorts "fuskmanchett", den är bara vändsydd och lite rynkad på mitten.

Oj, vad längesedan!

Kollade just när jag skrev senaste inlägget. Strax efter min födelsedag, det är ju nästan en månad sedan! Så efter påpekande från syster om att det varit dött rätt länge här så kom jag mig för att skriva nåt. Det har varit ganska intensivt senaste tiden med skola och allt (som vanligt).
Nu är vi snart klara med den senaste delkursen, sportplagg och skinn. Under den här terminen kommer själva undervisningen vara lite annorlunda, det är väldigt mycket att analysera på egen hand i grupp och testa sig fram. Gunnel (läraren) visar inte längre allt vi ska göra vid sin maskin och lägger upp allt välordnat och fint... Det är lite förvirrande nu i början, man vet liksom inte om man gör rätt utan kör på på måfå ibland. Men man lär sig mycket på att upptäcka när man är nästan klar med något att "fan, så skulle jag INTE ha gjort!"
Det vi ska redovisa på nästa torsdag är en anorack med en komplicerad luva, tre fickor och snörning i midja och fåll samt överdragsbyxor med resår och snörning i midjan, infällda snöfickor och en kil med dragkedja längst ner på benet. Byxorna gjorde jag om till överdragsridbyxor (man kan ju ha dem till annat också) med kraftigare denim som infällningar. Det har varit lite smått ångest kring jackan, men jag tror att jag har lyckats lägga det bakom mig och acceptera att det finns ETT fel på den, haha (två små, små veck där huvan är fäst vid framstycket...).
I skinnprojektet ska vi göra en massa olika detaljer, plus en valfri "produkt", det behöver inte vara ett plagg. Jag gjorde en väska igår i svart skinnimitation med röda dragkedjor upptill och på en inskuren ficka samt en axelrem som fästs med antikguldiga hakar och längs sömmarna sitter det nitar. Fodret inuti är grön/röd/gult och jättefint, ska nog använda det som blev över till insida på en huva eller nåt. Det känns kul att vara riktigt nöjd med något (väskan) för en gångs skull!

Det är inte bara jag som är helt stressad och uppslukad av skolan. Har pratat endel med folk i klassen, och det är nästan lite skrämmande hur hög ambitionen är! ALLA har extrema krav på sig själva, det är nästan osunt. Dessutom säger de flesta samma sak som jag: "Man tittar sig omkring i klassen och se att alla andra är superduktiga, utom JAG!" Det är ju liksom en logisk omöjlighet att det är så om alla tänker det!
En annan lite otäck sak är att flera stycken har klagat på smärta i musklerna kring sidan/lungorna/in mot mitt på bröstet. Det är exakt samma sak som jag har haft till och från sedan två år ungefär, stressrelaterad muskelvärk. Tydligen kan det bero på att man andas fel när man är stressad, vilket gör att man använder de musklerna på ett felaktigt sätt och det ger värk eller till och med små kramper. När det är riktigt illa kan man tro att man får en hjärtattack, det var därför jag åkte till akuten på östra för två år sedan och blev hemskickad med naproxen (eller vad det heter. Smärtstillande i alla fall.)
Så när minst tre-fyra stycken klagar över det i samma klass, då är det något fel. Som tur är har inte jag fått tillbaka det. Om jag kan bli bättre på att varva ner så borde det inte göra det heller.

Idag är jag hemma, är mer eller mindre helt färdig med projektet (ska vara redovisat på torsdag, så det blir några dagar ledigt!)
Ska städa, rensa kaninburar och lite annat. Sen ikväll kommer brorsan och Lisa hit på lite mat, ska bli väldigt kul!

RSS 2.0