Högskoleprovet!

Nu har resultatet äntligen landat i brevlådan. Samma nervositet över att öppna det som att få tillbaka nationella prov i gymnasiet och tentor på universitetet, en ganska härlig känsla.
Jag hade kollat resultatet med facit och egna anteckningar direkt efteråt, men jag klantade mig när jag skulle rätta NOG-delen. Det var första delen på provet och jag hade aldrig gjort högskoleprovet innan. Så jag missuppfattade provledaren om att man fick någon minut på sig efteråt att fylla i sitt eget papper innan man lämnade in, men det fick man ju inte. Jag kunde bara fylla i de svar jag kom ihåg att jag hade valt, vilket gjorde rättningen på den delen lite osäker.
Mellan 1.4-1.6 var vad jag trodde att resultatet blev. Nu när jag öppnade kuvertet intalade jag mig att det inte är mer än 1.4 för att inte bli besviken men det var ingen risk. 1.6 var det och jag är väldigt nöjd.
Hoppas att det eller gymnasiebetygen räcker för mönsterkonstruktion och konfektionssömnad på Borås textilhögskola...

Vårsol och Myrorna

Idag mötte jag upp Julia efter jobbet för att ge henne en nyckel och umgås lite. Fika på Condeco och en promenad bort till Myrorna blev det. Det blev inget inhandlat just då, även om jag var sugen på en gammal sarong i storlek större, den hade kunnat användas till lite allt möjligt. Kjol, väska eller topp. Men priset var lite i överkant. Däremot fick jag veta att de säljer ut provdockor varje fredag, så nästa fredag ska jag vara där och försöka hitta någon hyffsat billig och välbehållen. Så det var ett ganska givande besök där iallafall!

70-talsinspirerat!

De senaste två åren har jag fått 70-talsvibbar på våren. Blommigt, paisleymönster och vida jeans intar garderoben (i mån av ekonomi). Den bruna skjortan med blommönster som finns på bild längre ner är lite i den stilen, dock lite mer åt 60-tal. Mönstrat överhuvetaget är just nu en favorit, känns som att vad jag än gör så slutar det i blommigt eller liknande. Ikväll blev jag klar med min tunika, brukar inte göra speciellt vida plagg så den här är ett litet undantag. Det är en ganska rak modell med ett ok över axlarna, skuret precis över bysten. Fyra klädda knappar och lite rynkning fram.

Detaljbild på knapparna fram.



Tunikan i sin helhet:



Jag lägger in en ny bild på den svartvita klänningen, har äntligen fått till en som inte är suddig!



Nästa projekt är, hör och häpna, en mönstrad klänning! Det har jag aldrig gjort innan... Eller? Men jag hittade ett jättefint tyg som bara skrek efter att få bli en klänning. Bara att göra det till viljes!

Mått och storlekar!?

Ibland undrar jag vad det är för fel på mina mönster alternativt måttbanden. Jag mäter mig noggrant och kollar av mig en tabell för storlekar varpå jag konstarerar att jag ligger någonstans mellan storlek 36-34. När allt är utritat och klart och det är dags för första avprovningen är allt vääääldigt stort, snarare 40 än 34... Detta händer ofta, och skillnaden mellan den "riktiga" storleken och resultatet varierar från plagg till plagg, därför är det ännu svårare att från början anpassa mönstret. Jag började på en tunika i veckan som jag ska försöka fixa till idag, den känns just nu som ett smärre tält. Ser fram emot att lära mig konstruera bra, egna mönster från start!

Lön och önskningar.

Löning idag, vilket är trevligt. Däremot hade det inte varit fel med lite mer pengar än de små slantar som trillar in... Men snart är det midsommar, vilket innebär skattepengar! Jag vet att jag måste spara det mesta av dem, men liiite kommer nog gå till roligare ändamål. En sak jag gått och funderat över är en provdocka, eller något liknande. Helst efter mina egan mått, men det lär väl bli skriande dyrt. Jag nöjer mig med en "standardmodell" med fasta måttför det skulle underlätta att kunna jobba med plaggen upphängda på en kropp av något slag förutom min egen. Det är lite svårt att nå ryggen... Funderar nästan på att slå till på en sådan här:

Finns hos www.butiksinredarna.se för 595, exklusive moms. Måtten är nästan som mina egna, så det kan bli en sådan efter midsommar. Frågan är bara vart detn ska stå här hemma, har egentligen ingen plats alls över... Men det är en senare fråga.

Nyare saker

När jag ändå är i farten, så passar jag på att lägga upp lite nyare saker också. De har lite annan stil och mycket bättre passform, tycker jag...

Vardagstopp i jearsey och spets.



Halterneckklänning med knytband, också i jearsey.



Klänning gjord av fyra olika chiffongtyger i olika mönster, svart foder, axelband i organza samt kantad med satängband. Min sommar-favorit!



Skjorta i småmönstrad bomull. Det var väldigt svårt att få en hyffsad bild på hela, så en detaljbild på kragen och puffärmen är vad som erbjuds... Jag gillar 60/70-talskänsla!



En finklänning till min minsta systerdotter gjord av det tyg som blev över från balklänningen, duschesse och broderad taft samt satängband. Jag gjorde en till hennes storasyster också i duchesse och småplisserad polyester med sammetsband i midjan, men bilderna på den är borta!


Väskor!

För ett tag sedan kom jag på att det är riktigt kul att göra väskor efter att ha sett en annan blogg där en tjej hade gjort en massa fina. Det roliga med väskor tycker jag är att det går att variera i oändlighet, och det är lätt att göra nya idéer! Genom att mäta, rita och tänka efter ett extra varv går det ganska lätt att hitta på egna mönster och modeller. En av väskorna här nedanför är från mönster (den svarta handväskan i sammet, mönster från Panduro) resten är improvisationer.










Rubriker...

Jag hade som synes sparat förra inlägget som utkast först. Rubriken skulle vara "Galma saker".  Att lära sig skriva inlägg är lättare sagt än gjort märker jag! Övning ger färdighet...

Utkast: Jag tänkte ...

Jag tänkte börja lägga upp lite bilder på gamla saker, förhoppningsvis kan man skönja lite utveckling mot de senare grejerna. De första gjorde jag för ca 5-6 år sedan, de allra första var en singoallatopp och en långkjol med kilar i svart/vinrött. Kjolen syns inte så bra på bilden, alla bilder där den kom med var suddiga, så detta får duga.



Efter det blev det lite gotisk stil med en sammetstopp med snörning fram. (Snörningen är gjord i hyskor vilket inte syns så mycket på bilden) Kjolen är gjord i svart trikå med svart organza över.

Lite halvgotisk stil.


Nästa klänning är gjord i samma svarta trikå, fast med svart spets över bysten. Den är ganska rak och enkel, men väldigt bekväm. Både kjolen och denna är gjord utan mönster.




Även tröjan med trumpetärmar är gjord i samma trikå som kjolen och klänningen (köpte mycket på en gång!) och har samma spets över bysten som klänningen. Båda var med på en modevisning under gymnasiet. Den här tröjan är välanvänd!




Nästa klänning gjorde jag mönster till själv, mycket på måfå och gissningar men det gick vägen det med. Så har det nästan alltid varit, förutom en mindre kurs på gymnasiet har jag inte läst något alls utan "learning by doing" och "man lär av sina misstag" är min teori.




Den här kavajliknande skjortan med liten ståkrage blev ganska bra, är sydd i broderad bommul och kantad med spets runt ärmar och alla fållar.




Efter det var det studenttider, balklänningen är i ganska tjock duschesse med broderad taft. Ärmarna är i fjärilsmodell och bak knäpps den med snörning i öljetter och ett kors av band över skuldrorna.




Efter studenten blev det lite ont om kreativitet. Flytt, jobb och annat tog upp tid men nu är inspirationen tillbaka. Ska lägga upp nyare saker samt väskor i nästa inlägg.

Nystartat!

Första inlägget på min första blogg någonsin! Efter mycket slit fick jag fram en design som åtminstonde är okej och inte en tråkig standardversion. Från och med nu hyser jag stor respekt för alla som behärskar kodning av hemsidor...

Namnet på bloggen blev en blandning av syrrans namn på mig (Pennie) och låten Pennylane av Beatles. Fantasin är på topp...

Tanken är att det ska bli en blogg som till största delen handlar om kreativitet och sömnad, även om det kan slinka in lite vardagssnack också. I förra veckan tog jag en massa bilder på tidigare "kreationer" jag sytt och endel av bilderna lär hamna här när jag kollat igenom dem. Sedan följer det väl bilder kontinuerligt på det som blir uppsytt här.

På åerseende!

RSS 2.0