Korsett/klänning/drapering

Idag var det äntligen redovisning på projektet, så skönt att ha det avklarat! Tog med grejerna hem redan idag, vill inte ha dem liggande i skolan längre än nödvändigt.

Här är den draperade klänningen, med en vattenfallsringning i halsen, veck baktill och dragkedja i sidan.

  

"Sommarklänningen" som det kallades i pappren från skolan blev en korsettklänning. Det är tygerna ifrån Gårda, tycker den blev söt. Den svarta sidenchiffongen levde sitt eget liv, men kom på plats till slut. Det är två lager i kjolen, plus ett lager foder. Den har 12 skenor i livet, två kanaler i varje söm. Samt dragkedja bak som inte gick att stänga på dockan, hon har konstiga former...

  

Korsetten som skulle haft kupor, men blev en midjegördel blev helt okej till slut. Ganska "grov" känsla i den, men det var lite det jag ville ha. Lite lantlig... Snörning fram och bak, delbar dragkedja i sidan, 20 kanaler med skenor och sydd i ett denimliknande bomullstyg med ett beige bomullstyg som foder.

    

Den som tog mest tid var så klart den äldre modellen på korsett, den med 32 skenor, planchett fram och snörning bak. Det var lite pilligt att sy alla kanaler med helt raka linjer...
Den sitter rätt bra på mig, dock inte på dockan. Hon fick en glipa bak på nästan en decimeter när jag försökte snöra på henne den. Det säger en del om hur tight den är, på mig glipar den bara några centimeter och så stor skillnad är det inte på mig och dockan. Jag är bara lite mjukare och lättare att klämma ihop, haha.
Tyget är någon form av broderad siden, jag tror att det kan vara någon andel polyester i det också. Fodret är vit bomull och vitt siden i kanalerna.

     

Kommer nog inte ha den till grå jeans sen... Frågan är vad man ska ha till, och när den kan användas!

Snabb-tunika

Fick lite tid över igår och hann sätta ihop min improviserade tunika. Ritade ut den på golvet utan mönster med en linjal och ett måttband till hjälp, och provade in den på dockan efteråt. Det var längesedan jag slängde ihop något så, det är ganska avslappnande. Hade en klänning innan som liknar den här, därav idén.
   Tyget är ett tradera-fynd från 70-talet så färgerna är lite blekta, men det tycker jag inte gör något. Det var väldigt härligt att sy i vanlig, hederlig bomull efter all siden, chiffong och konstig voille. Sedan älskar jag bandkantarmaskinen i skolan, den viker ihop och syr fast perfekta kantband. Jag satte de runt fållen och runt urringningen fram och bak, de fortsätter också ut som knytband på axlarna. Lite spets på fickor och fåll samt ett par hällor i sidan, så var det klart! Allt som allt, ca 2 timmars jobb och 50 kr...

   

Afternoon tea

Idag har vi varit väldigt brittiska. Var ute i Brunnsbo hemma hos en kompis och spelade cricket i eftermiddagssolen! Vi var nog 12 stycken, ganska lagom för en enkel variant utan de konstigaste reglerna. En kille hade spelat mycket i sitt hemland och kunde reglerna, annars var alla noviser och tur är väl det. Vi pausade självklart och drack te, samt åt gurksmörgåsar. Mer anglosaxisk än så har jag nog aldrig varit, haha. Men trevligt var det.

Är mer eller mindre helt klar med projekten i skolan. Lär göra lite småfix och mini-mönster i veckan, men sedan blir det kanske upp till fyra lediga dagar innan nästa uppstart. Vad ska man hitta på då?

Sommaren är löst!

Fredag och till viss del lördag var otursdagar, idag var deras motsatts. Tyckte det var lite förtjänt, faktiskt.
I lördags tänkte jag ju akutköpt nytt tyg, men vi hittade inte en enda öppen tygaffär. Gårda textil stängde mitt framför näsan på oss. Det var i och för sig bra att jag inte köpte något nytt, för i söndags kom jag på att korsetten går att rädda.
Jag klippte helt enkelt bort de översta "BH-delarna" och gjorde om den till en underbystkorsett. Typ en gördel med snörning bak och fram, samt en delbar dragkejda i sidan. Det enda som saknas nu är ca en halvmeter spets och skenor. Det borde bli klart imorgon.

Dessutom fick jag veta idag att det blir jobb i sommar också, pratade med samordnaren från mitt förra jobb som numera är på hemtjänsten i Angered. Hon ville ha tillbaka mig, även om jag inte kan jobba hela sommaren. Det känns väldigt bra att inte behöva vara allt för pank på semestern!

Förresten, sällskapsspel är en underskattad umgängesform. Var hemma hos en kompis i lördags och satt i flera timmar och spelade brädspel med små robotar. Något man borde göra oftare!


"Börja om från början..."

Ibland blir det inte som man tänkt sig... I torsdags eftermiddag började jag med korsett nummer två, den historiska är klar och blev helt okej. Så halva torsdagen och hela fredagen jobbade jag med min andra korsett i denim/canvasliknande bomull och spets. Tyvärr upptäckte jag att det inte skulle fungera, allt jobb med den var helt i onödan...
   Det blir ganska tjocka lager att arbeta med, vilket jag var medveten om. Däremot hade jag inte tänkt på att det blir åtta (!) lager tyg att sy igenom och sticka isär mitt fram. Kort sagt, så är det omöjligt att få snyggt och det är bara till att börja om.
   Så idag ska jag iväg och akutköpa nytt tyg, förhoppningsvis nåt billigt. Tidsmarginalen för resten av projektet har gått ifrån god till ansträngd.

Det går framåt...

Idag började jag sy på korsetten på allvar. Det tog sin lilla tid att prova in, klippa tyg och foder, pressa mellanlägg och fundera över hur alla jäkla remsor ska ligga. Det blev lite underligt att få ut alla delar eftersom tyget är randigt på vissa ställen, och jag ville få de ränderna längs överkanten samt att jag inte skulle klippa av någon rand mitt över utan alla skulle vara hela. Helst ska ingen kanal sys över dem heller, men så blev det på ett ställe ändå. Lite får man kompromissa...
   Enligt orginalmönstret ska det ju vara 36-38 skenor eller något, men jag upptäckte att de inte får plats på min... Min är ju ca 6 cm mindre i midjan, det blir ganska mycket mindre tyg att sätta skenor på. Tror att det blev 32 stycken till slut. Så idag har jag suttit och sytt ihop alla delar och sytt på kanaler på dem. Det är nog det pilligaste jag gjort, millimeterprecision! Men jag tror det blir hyffsat bra ändå.
   Om jag är klar med den här på fredag håller jag min egen tidsplanering, det borde funka!

Förresten, på torsdag är det sista ansökningsdag inför hösten. Hoppas man kommer in...

Drapering

I det pågående korsettprojektet ingår även drapering, något jag inte haft så bra koll på innan. Visste knappt vad det var, eftersom jag inte är så mycket för over size och liknande. Men det är verkligen jättekul att jobba med! I torsdags fick vi ett par timmar på oss att få ihop en enkel drapering var och sedan visa upp det, bara som en kul grej. Jag skulle kanske inte ta på mig vissa av de modeller som visades, men förvånansvärt mycket är väldigt snyggt. Och det behöver ju inte bli varken jättestort eller "balklännings-pråligt". 
   Det är lite den bilden jag har haft av drapering innan, antingen blir det stora tygsjok som slänger omkring (tänk grekisk gudinna blandat med konstnär) eller en massa rynkor och veck i glansigt tyg över en balklänningskorsett. Det är ju som tur är inte allt man kan göra... Det går att använda fantasin helt otroligt mycket, mönsterkonstruktionen får ett annat liv. För det är där det blir komplicerat och själva formen kommer fram, sömnaden verkar oftast vara ganska enkel.
   Lite draperingsexempel:

  

Jag ska nog göra en klänning i ett mörkblått tyg med diskret blommönster. Halsen blir ungefär som klänningen i mitten, med en massa veck baktill. Allt som ska falla snyggt i draperingen måste vara på skrå (lagt på tvärs över tyget) så det går åt en väldig massa tyg! Då är det bra med gigantiska tygstuvar från Furulunds!

6/4 2010

6/4 2010 förlovade vi oss! Det var i tisdags, på dagen tre år efter vi träffades. Då sågs vi efter att först ha mailat som galningar, och det blev en tio timmar lång första dejt, haha.

Men det är ingen "vi ska gifta oss inom ett år"-förlovning. Mer utav en romantisk gest som visar vad man känner för varandra, kan man säga. Så var det klarlagt ;)


Business look

Jag hade kostymen hängande på galgar och fraktade den i ett plastfodral, men ändå är den lite rynkig här och var. Speciellt bak på kjolen, men det får duga ändå.

Bak på kjolen är det en sprund och dold dragkedja, fram finns det fickor som utgår från insnitten.

  

Kavajen har passpolierade fickor med ficklock som sitter i ett insnitt som är uppskuret ut mot sidan. I ärmarna sitter tre knappar på en liten infällning ("tjuvgömma"). Den är helfodrad med svart fodertaft, och har en liten innerficka i fodret. (Den är på sista bilden, kan vara lite svårt att se...)

    

Byxorna knäpps med hyska/hake fram, samt gylf förstås. Längst upp mot linningen sitter stolpfickor. Baktill sitter en passpoalficka med knapp. De är ganska rejält vida från låren och ner, funderar på att lägga pressveck men har inte bestämt mig än.

   

Bara för att barnkläder är så kul!

Då var kostymen hämtad! Jag och Jonas svängde förbi skolan på väg till Svenljunga på påskafton, det var kul att visa honom var jag spenderar största delen av min vakna tid.
   Vi var hemma hos mina föräldrar på påskafton. Egentligen skulle syrran och hennes familj också varit med, men barnen hann inte bli friska, stackarna. På påskdagen kom brorsan och Lisa och åt middag också, sedan åkte vi förbi hos syrran på eftermiddagen på hemvägen. Ida och Felicia fick sina jackor, de passade utmärkt! Än är det nog lite för kallt för att ha dem, men snart så. Felicias är den beige, Idas den blå (den är gjord av det som blev över från min anorak och byxor!). Båda är i vindpoplin med bomullsdetaljer.

   

Idas var lite svår att fota, den blev så väldigt mörk! Ändå hade jag blixt... 

    

Bomullstyget finns på fickstolparna (det är samma sorts fickor som det var på min lila kappa, fast mycket mindre), under oken fram och bak samt under kragen.

Förresten!

Deklarationen räddade min sommar i år igen! Eller snarare TNS gallup, som alltid drar kopiösa mängder skatt och lämnar tillbaka allt i juni. Förra året var det 11 000, i år blev det 12 500! Så det blir en USA-resa med gott samvete :)

Påsk!

Idag är det tydligen långfredag, jag envisas med att tro att det är lördag... Igår var jag i skolan och gjorde klart Idas och Felicias presenter. De fyller ju inte år eller så, men det är så enormt kul att göra barnkläder så de får en påskpresent. Ska vänta med att lägga upp bilder på dem tills de har fått dem. Vi ska träffa dem imorgon, och eventuellt ska de sova här hos oss till måndagen sen, om de är friska från förkylningar och allt. Men jag kan säga så mycket som att jag är rätt nöjd med resultatet ;)

Igår var jag på Gårda Textil i Göteborg. Det är en farlig affär, för de har så enormt mycket fina grejer men de kostar därefter och lite mer än så... Hade ju en smärre adrenalinchock när jag kom därifrån, så mycket roligt hade dem, haha. Jag skulle kolla efter tyg till "sommarklänningen" som den kallas i inlämningen. Hade velat ha något i natur/svart, eftersom det finns väldigt fin axelband som skulle passsa till. Det hittade jag nu inte, utan det blev något helt annat. Överdelen blir i svart råsiden som är broderat med stora blommor i massa roliga färger (lite Indiska-stil) och svart sidenchiffong till kjolen. Hoppas verkligen det blir bra, med tanke på vad de tog per meter...



I tisdags var vi på ett litet besök hos Pret a Porter i Borås och fick köpa tyg för 30 kronor/meter. Det var kul att se en arbetsplats som liknar de där jag lär hamna om några år. Vi hade kunnat få köpa av deras provplagg också, men de är ju som vanligt bara i storlek 38, tyvärr. Men jag hittade ett väldigt sött tyg i bomullstrikå. Det lär väl räcka både till en enklare klänning och någon liten topp.



Det första tyget på bilden ovan är till en klänning jag ska försöka klämma in på nästa projekt, vårt slutprojekt där vi får hela maj på oss att göra vad vi vill. I första hand ska jag göra två vinterkappor, en i ull och en i någon ulliknande syntetblandning. Förhoppningsvis blir det tid över, och då blir det en ganska rak och enkel klänning av det tyget. Mönstret i sig räcker för att göra kläningen rolig. Det andra är tyget från Pret a Porter.

Och i morgon ska jag äntligen åka och hämta hem min kostym!

RSS 2.0