Då var man student igen

Nu är de första två dagarna avklarade på Borås textilhögskola. Jag går i klassen på 20 elever som kallas MK, mönsterkonstruktion och konfektionssömnad. Det har varit två informativa dagar, minst sagt. Mycket rundvandringar för att lära känna lokaler, lärare och kursare. Dessutom en massa inhandlande av material och grejer. När man går en lite mer teknisk/praktisk utbildning är det lite lättare att lära känna folk också, det är bra. Man har mer att prata om och ett mer avslappnat umgänge när man står vid ritbord och symaskiner. Det är mycket lättare att prata med och få kontakt med kursarna här än på Filosofen i Göteborg där jag gick innan. Sen att vi var 50 stycken i en klass då och bara 20 nu gör ju sitt till.
Men det verkar vara en väldigt bra kurs, mycket att lära sig och enormt kul. Har bara ritat ytterst lite på mönster i eftermiddags, men jag gillar precisionen och finliret. Att det SKA gå ihop, på millimetern helst.
Det känns så väldigt bra att vara på en utbildning som jag redan nu känner passar mig, som jag är förväntansfull och glad när jag går till på morgonen (även om jag är hemifrån ca 11 timmar på en dag på heldagar). Det kan nog bli tufft när det kör igång på allvar med allting, men det går nog vägen det med.
I morgon är det workshop från klockan 9 och en liten intern visning klockan 18 och frammåt på kvällen. Har ingen aning om vad vi ska göra, men det kan ju bli spännande...

Mönsterpassande ränder...

Idag började jag på allvar med en ny klänning. Jag gillar georgette, speciellt med mönster. Hittade ett ganska billigt men fint tyg på Myrins för någon vecka sedan, svart/vit/ljusblå-blommigt med några rostfärgade paljetter här och var. Fodret under är svart och ett svart satinband ska knytas under bysten med en rosett bak.
Enligt mönstret har kläningen puffärmar med smock nertill, men det ser väldigt stort och fluffigt ut... Jag ska göra smocken och det, sen får jag se om jag sätter fast dem på klänningen eller om den blir ärmlös.
Men tyget är också randigt, olika mönster efter varandra i våder, och ett litet satinband mellan varje. Det är lite klurigt att få ordning på det så att det stämmer med ränderna över hela klolen och vissa delar av livet i sömmarna! Därför nålade jag upp allt på dockan, foder och allt. Det verkar bli hyffsat, dock är axelbanden troligtvis alldeles för långa.
Här är i alla fall dokan med nålad klänning. Kan vara kul att jämföra med resultatet när den är färdigsydd.

  

Ordning och reda!

Nu när jag ska bli student igen från och med nästa måndag har jag bestämt att jag ska bli lite mer ordningsam och strukturerad. Jag har en tendens att ha saker lite här och var, utspridda på möjliga och omöjliga ställen, samt att ha alla väskor fyllda med pennor och annat på botten. Men när jag väl behöver en fungerande penna finns de sällan kvar...
Så nu har jag införskaffat pärm, kalender, plastfickor, smart anteckningsblock med olika avdelningar för olika ämnen och lite andra småsaker som kan behövas.
Dessutom har jag ägnat förmiddagen åt att sy ett pennfodral i lite av det tyg som blev över från tavlorna. Dragkejda och foder hade jag också liggande, så det blev ett mycket billigt fodral. Förhoppningsvis kommer jag ihåg att jag har det och slutar lägga pennor ÖVERALLT. (Till Jonas stora glädje, haha)

   

Tavlor

Nu i helgen fick jag lite tid över och har äntligen gjort färdigt tygtavlorna till Jonas kontor. Det var flera veckor sedan vi var iväg och köpte tyg till dem, men det har blivit lite eftersatt. De blev fina, väldigt 70-talsinfluerade. Stommarna köpte vi på IKEA och sedan har jag sytt ihop tjocka tyger i asymetriska rektanglar. Det är barnsligt roligt att fästa dem runt stommarna med häftpistol... Hörnen är svåra att få till men det gick hyffsat. Man ska väl ändå inte se så mycket på baksidan av dem hoppas jag.

 

På bilden hänger de i vårt sovrum. De passar rätt bra där, vi får se om han får ta med dem till jobbet imorgon, haha.

Antony and the johnsons

Igår var jag på Way out west här i Göteborg. Perfekt väder, sol hela dagen och massa folk. Slottskogen 'är en underbar plats för festival! Jag hade bara biljett till fredagen, det räckte enligt mig. Då spelade Antony and the johnsons med Göteborgs Symfoniker, de var värda biljettpriset helt själva...
I vanliga fall tycker jag det är jobbigt och ibland lite otäckt att stå längst fram på stora spelningar, det känns som att man kvävs och ska bli krossad av allt folk. Men igår var ett undantag, jag stod ca 1-2 meter från främsta staketet och såg hela konserten väldigt bra.
Underbar är vad han är, Antony. Det enda negativa var låtvalet, det blev lite väl långsamt ibland och jag saknade flera av de riktigt bra och kända låtarna. Men han har en speciell utstrålning och charm, för att inte tala om röst! Det var nästan en transliknande känsla ibland. Speciellt eftersom det inte var det vanliga skrikandet och röjandet längst fram utan alla stod stilla och lyssnade, applåderade då och då men var lika förhäxade allihop. Helt klart bland det bästa jag sett... Bäst var nog inledande Rapture eller Cripple and the starfish.
Tyvärr tog batterierna slut i kameran ca 10 sekunder efter att de kommit ut på scenen, så det blev inte mycket till bilder. Försökte sätta i nya batterier men det var lättare sagt än gjort mitt i ett folkhav så tätt att man knappt fick upp armarna.


Produktiv dag!

I dag har jag äntligen varit ledig, jobbade hela helgen... Två veckor kvar (6 jobbdagar) sedan är mitt sommarvikariat slut. I år gick det ovanligt fort! För att fira ledigheten efter det ska jag på Way out west, har endagsbiljett till fredagen 14/8. Får se vem man kan gå med, har inte det planerat ännu. Så om någon känner sig manad att följa med vore det välkommet. Helst någon som ser det som en av sommarens höjdpunkter att se Anthony and the Johnsons (något orättvist kallad "gnällspiken" av min kära syster...).

Lediga dagen har varit produktiv, har sytt en kjol till Ida. Den är ganska somrig, så jag hoppas att sommaren kommer tillbaka lite i år i alla fall. Den är gjord av rosa och vit pepitarutig bomull/polyester med broderade blommor på och sydd med motveck. I midjan knöt jag ett bredare satinband och satte två hällor i sidorna. Bak knäpps den med blixtlås.

   

Nu har det blivit endel barnkläder, kommande projekt blir nog i "full storlek". Jag har hittat en massa fina jerseytyger till toppar eller klänningar samt lite olika georgettetyger till fina blusar eller nåt. Får se vilka gränser fantasin (eller snarare ekonomin) sätter...

RSS 2.0