Politisk vinkel

Nu börjar jag tröttna. På allvar.
Jag köper då och då mönstertidningar, typ Burda och liknande. De är ganska bra som inspiration och när man inte orkar/har tid att rita upp något från grunden. Men den sortens tidningar skulle behöva ett bryskt uppvaknande och inse att det är 2010, inte 1952!
   Det är ju ganska självklart att de riktar sig till kvinnor, oftast äldre än mig. Inget fel i det. Men när de ska börja beskriva kläder för barn, det är då det blir riktigt illa! Små tjejer som springer runt (eller springer och springer... de sitter sött och ler passivt) i rosa kläder, medan pojkarna är aktiva och behöver tydligen hållbara och bekväma kläder för sina äventyr som tjejerna aldrig kommer i närheten av.
   I tidningen Ottobres barnnummer för våren heter tjejernas sidor saker som "Little pink puppie", "Perkier than a terrier" och "Girls best friend". Inte jättedålia ordval även om det kan bli bättre. Dock står alla tjejerna uppställda i poser, sött leende. Den enda som inte gör det står och rotar i en rosa handväska...
   Killarnas sidor heter bland annat "Alert! Robots!", "Electric boys!", "Roaming giant!", "Weird science" och "Always on the go". (Dessuto rumlar de omkring som attan på bilderna.) Aktivt, utåtriktat, bekvämt, användbart och inriktat mot vetenskap.

Idag köpte jag en ny tidning som jag inte läst innan, Allt om handarbetes sömnadsmagasin. Tänkte att den kunde vara värd att testas, men ack så fel jag hade! Modellerna såg extremt hemsydda ut, ingen passform och väldigt töntigt. Men det som var värst var samma saker som i Ottobre.
   I ledaren på förstasidan skriver dem om ett slags leksakskök man kan sy: "Småflickorna kommer älska det praktiska lekköket ..." För det är ju självskrivet att just de ska leka i det?!
Bilderna är ungefär som i Ottobre, poserande småtjejer. Utom bilden för just köket, där hon lagar mat. Mer aktivt än så blir det liksom inte.
   Men det allra "bästa" är när man närmar sig slutet på tidningen där det enda uppslaget med pojk/herr-kläder finns. "På fisketur med pappa" heter det och är mönster till anorak för herr och barn. "Sy tuff anorak till mannen och sonen- de kan klä sig skönt när de ska ut på äventyrlig pojktur."
   Så kan ju småtjejerna hjälpa mamma i köket under tiden?

Nu har jag fått utlopp för den bitska feministen för idag. Tack.

Inspiration!

Ungefär den här modellen är det tänkt att den första hitoriska korsetten ska bli. Inte i vitt dock.






Ungefär de här färgerna blir det på denimkorsetten. Den här är dock gjord i siden och mycket tjockare och glansigare spetsband.


Korsetter!

Korsetterna börjar ta form! I alla fall idémässigt... Var på Affär´n och Furulunds igår och köpte tyg, för en gångs skull blev det inte svindyrt! Tyg till två korsetter, 250 spänn. Skenor och knäppningar köper vi hyffsat billigt från skolan, jag räknar med att båda kommer gå på sammanlagt 400 kr ungefär. Det är ganska bra jämfört med vad de kostar att köpa.
   Den ena är en korsett som alla gör efter samma mönster, en historisk från ca 1840 med metallknäppning (planchett), snörning och 38 (!) skenor. Den ska blir sydd i brun/rödaktig råsiden, eventuellt med vita broderade ränder upptill. De finns på vissa ställen i tyget, men jag funderar på om jag ska avända de delarna eller inte.
   Den andra är mer "fritt utformad", ingen metallknäppning utan snörningen blir nog fram och kanske hyska/hake bak. Den får nog "bara" 16 skenor eller så, har lite funderingar på att sätta kanalerna utanpå... Tyget är i alla fall mörkt grå denim, ganska tjockt. Upptill, och eventuellt lite nertill, ska jag sätta linnefärgad spets. Även fodret är naturfärgat och i någon form av tunn bomull. Jag gillar kontrasten hårt/romantiskt, hoppas det blir bra!
   Vi ska ju göra en klänning och någon form av drapering också, där har jag inte kommit på något bra än. 50-talsklänningar med skenor upptill är ju söta men kanske lite för söta? Hm...


Tur!

Idag var det slut på kostymprojektet! Vi hade en ganska "ingående" redovisning, provning av kavaj samt synande av kjol och byxa inför tre lärare. Lyckligtvis var man ensam med dem i rummet i alla fall, gillar inte att ha en massa annat löst folk omkring, haha. Men det gick bra, över förväntan faktiskt.
Men det rådde ju lite oklarheter över hur allt skulle gå till, det har varit lite si och så med informationen på sistonde...
Nu har vi bara åtta lektioner kvar den här terminen! Det känns ganska sjukt att det inte är mer. Imorgon börjar korsetteprojektet, och efter det har vi eget specialarbete hela maj utan några lektioner alls. Kommer kännas väldigt konstigt när terminen är slut och klassen splitras. Man har jobbat så pass nära varandra och mer eller mindre levt på skolan. Vissa kommer vl börja på program och så på Textilhögskolan till hörsten, men det blir ju inte samma sak. Om allt går som planerat kanske det blir en liten "klassresa" eller vad man ska kalla det till Prag i maj. Jag hoppas att det blir av, vi måste ju boka nu i så fall...

Dessutom fick vi veta idag att vi hade en väldig tur som kom in på den här kursen i höstas. Vi är tydligen den sista klassen som går det här, för det ska läggas ner! Tänk om jag inte hade gjort högskoleprovet förra våren (eller skrivit sämre på det) och velat söka nu, då hade det inte blivit av. Vad hade jag gjort då, suttit på Gallup fortfarande och inte haft en aning om vad jag ska göra? Den här kursen är ju mer eller mindre den enda i Sverige som är avgiftsfri, utan krav på förkunskap och som ger behörighet för fortsatta studier. När den försvinner är det enda sättet att läsa en textil högskoleutbildning antingen att gå textilt program på gymnasiet (alla 16-åringar vet inte vad de ska jobba med i framtiden!) eller punga ut med 40 000 i terminsavgift. Hoppas den kommer tillbka när ekonomin för skolan är bättre, och det finns fler lärare!


Mobil

Nu har jag äntligen köpt en ny mobil! Den gamla var ca 5 år och laddade ur sig samt blev jättevarm när den användes. Den nya är väldigt rolig, har suttit och lekt med den idag. Tuchskärm är kul, men lite svårt i början. Det var lite problem med den först, vi kunde inte få upp batteriluckan hur vi än försökte! Tillslut blev vi tvugna att åka in till butiken igen på förmiddagen idag så att de fick visa oss. De fick inte heller upp lyckan först, men nu funkar den.

I helgen har det vari VÅR här! Äntligen... Snart är all snön borta och jag har haft min lila vårkappa på stan. Väldigt bra helg, med vänner, sol och mys.

RSS 2.0