Politisk vinkel

Nu börjar jag tröttna. På allvar.
Jag köper då och då mönstertidningar, typ Burda och liknande. De är ganska bra som inspiration och när man inte orkar/har tid att rita upp något från grunden. Men den sortens tidningar skulle behöva ett bryskt uppvaknande och inse att det är 2010, inte 1952!
   Det är ju ganska självklart att de riktar sig till kvinnor, oftast äldre än mig. Inget fel i det. Men när de ska börja beskriva kläder för barn, det är då det blir riktigt illa! Små tjejer som springer runt (eller springer och springer... de sitter sött och ler passivt) i rosa kläder, medan pojkarna är aktiva och behöver tydligen hållbara och bekväma kläder för sina äventyr som tjejerna aldrig kommer i närheten av.
   I tidningen Ottobres barnnummer för våren heter tjejernas sidor saker som "Little pink puppie", "Perkier than a terrier" och "Girls best friend". Inte jättedålia ordval även om det kan bli bättre. Dock står alla tjejerna uppställda i poser, sött leende. Den enda som inte gör det står och rotar i en rosa handväska...
   Killarnas sidor heter bland annat "Alert! Robots!", "Electric boys!", "Roaming giant!", "Weird science" och "Always on the go". (Dessuto rumlar de omkring som attan på bilderna.) Aktivt, utåtriktat, bekvämt, användbart och inriktat mot vetenskap.

Idag köpte jag en ny tidning som jag inte läst innan, Allt om handarbetes sömnadsmagasin. Tänkte att den kunde vara värd att testas, men ack så fel jag hade! Modellerna såg extremt hemsydda ut, ingen passform och väldigt töntigt. Men det som var värst var samma saker som i Ottobre.
   I ledaren på förstasidan skriver dem om ett slags leksakskök man kan sy: "Småflickorna kommer älska det praktiska lekköket ..." För det är ju självskrivet att just de ska leka i det?!
Bilderna är ungefär som i Ottobre, poserande småtjejer. Utom bilden för just köket, där hon lagar mat. Mer aktivt än så blir det liksom inte.
   Men det allra "bästa" är när man närmar sig slutet på tidningen där det enda uppslaget med pojk/herr-kläder finns. "På fisketur med pappa" heter det och är mönster till anorak för herr och barn. "Sy tuff anorak till mannen och sonen- de kan klä sig skönt när de ska ut på äventyrlig pojktur."
   Så kan ju småtjejerna hjälpa mamma i köket under tiden?

Nu har jag fått utlopp för den bitska feministen för idag. Tack.

Kommentarer
Postat av: Julia

Fan, vi sitter här i Sthlm och blir alldeles upprörda. Passande nog skriver på en av artiklarna till C-uppsatsen. Ämne? Könsstereotyper i barntidningar. :)

2010-03-30 @ 19:26:03
URL: http://collinius.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0